Ajánlott eljárás a műhöz Lotilko szárnyai

Szerző: Kürthy Anna 

 

Tunguz népmese 

Magyar változat:  https://folyoiratok.oh.gov.hu/mikkamakka/lotilko-szarnyai

Hangfelvétel (c) Sturcz Attila, 2022

Leírás

Terápiás célok: Belső erőforrások fejlesztése és megtalálása a nehéz helyzetek megküzdéséhez, önbizalom elősegítése, akadályok leküzdése, önsegítés

Korcsoport: 4-18

Másodlagos célcsoport: Önbizalmukat megerősíteni, megküzdési mechanizmusaikat fejleszteni kívánó felnőttek.

Munkaforma: egyéni, csoportos

A mű rövid tartalma:

A történet egy Lotilko nevű emberről szól, akinek szárnyai vannak. Lotilko találkozik egy rossz emberrel, Teventejjel, aki ellopja a szárnyait. Lotilkónak meg kell találnia a módját, hogy új szárnyakat alkosson, mert csak így juthat haza. Hosszú küzdelem után rájön, hogy ő az egyetlen, aki segíthet magán.

A szakmai pedagógiai/terápiás munka lehetőségeinek ismertetése:

A Lotilko szárnyait azoknak ajánljuk, akik szeretnék megismerni belső erőforrásaikat, hogy saját történetük hősévé váljanak. Egyéni és csoportos formában is használható. Maga a repülés témája felébreszti a fantáziát, és segít rájönni, hogyan repülhetünk feljebb az életben, és hogy elérhetünk mindent, amit csak akarunk.

 

Terápiás munkában (gyermekekkel és felnőttekkel is) használható önismereti kérdések:

Képzeld el, hogy neked is vannak szárnyaid, amelyekkel bárhová repülhetsz!

  1. Hogyan nézne ki a szárnyad?
  2. Miből csinálnád?
  3. Hol és hogyan szereznél hozzá alkatrészeket, darabokat?
  4. Valaki segítene elkészíteni?
  5. Ha bárhová repülhetnél, hova mennél a legszívesebben?
  6. Elkísérne valaki, vagy inkább egyedül mennél?

 

Ezek a kérdések segítenek belső erőforrásaink összpontosításában. De az elméleti kérdések mellett gyakorlati munkát is végezhetünk. Például:

  1. Kérje meg a résztvevőket, hogy rajzolják meg saját szárnyaikat, és beszéljenek róla.
  2. Kérje meg a résztvevőket, hogy nézzenek körül a teremben, és készítsenek szárnyat bármiből, amit ott találnak.
  3. De papírral, ragasztóval, festékkel, gyurmával, ollóval stb. is el lehet készíteni a szárnyakat.

 

Az ajánló tapasztalatainak leírása ezzel a munkával kapcsolatban:

Sokszor használtam ezt a művet, mert véleményem szerint sokféleképpen használható.

Például 10-12 éves, sajátos nevelési igényű gyerekeknél használtam. A cél a figyelem terjedelmének és tartósságának javítása volt, emellett a kommunikációs készségek fejlesztése, az önbizalom erősítése, a problémamegoldás, az öntudat elmélyítése. A népmese beindította a fantáziájukat.

Az egyik gyerek, akinek nehéz, rendezetlen családi helyzete volt, egy katonai szárnyat rajzolt fegyverekkel, és azt mondta, hogy ez a szárny megvédheti és megmentheti az életét. Ez a szárny bárhová képes elrepíteni otthonról.

Egy másik kisfiú, akinek nagyon nagy problémái voltak a tanulással, azt mondta, hogy szívesen elrepülne az iskolából olyan helyre, ahol nyugodtan tud lenni, például a természetbe.

Tapasztalataim alapján ez a munka valóban segít a belső erőforrások és a mély vágyak mozgósításában. Segíthet felismerni őket, beszélni róluk és elérni őket.

 

Az ajánlott mű kártyáját az említett irodalmi forrás szerint készítette: Kürthy Anna

Munkahely: Zsámbéki Zichy Miklós Általános Iskola

Utolsó frissítés dátuma: 2022. december 12.

 

Minden jog fenntartva! Ez a cikk vagy részei reprodukálhatók, megoszthatók, más cikkekbe vagy hasonló dokumentumokba vagy elektronikus rendszerekbe (beleértve az on-line vagy off-line adatbázisokat is) beépíthetők, előadásra vagy más módon felhasználhatók, ha a tartalom kapcsolódik a forráshoz, vagyis az információ eredetének jelzése ebből a forrásból vagy a link megjelenítése erre a weboldalra.

 

Ajánlott idézési eljárás:

Kürthy Anna. 2022. Ajánlott szakmai eljárás Shona Innes irodalmi remekművével való munkához Az élet olyan, mint a szél. A Biblioterapia.sk oldalon. Pozsony: PRO SKIZP – Združenie na podporu rozvoja Slovenskej komory iných zdravotníckych pracovníkov.  ISBN 978-80-974667-0-1 Elérhető: https://www.biblioterapia.sk/hu/publikacia/tunguz-nepmese-lotilko-szarnyai/

 

Ez a cikk az Európai Unió Erasmus+ programjának, a 2. kulcstevékenység – Szervezetek és intézmények együttműködése, KA210 – Kisléptékű partnerségek a szakoktatás és szakképzés területén című programjának támogatásával készült. Projekt címe „A biblioterápiás on-line taneszköz prototípusa”, projektszám: 2022-1-SK01-KA210-VET-000082483. Csak a szerző véleményét képviseli, és az Európai Bizottság nem vállal felelősséget a benne található információk felhasználásáért.