Ajánlott eljárás a műhöz Haiku

SzerzőKürthy Anna 

 

Hagyományos japán költészet

Diabéteszes kamaszcsoport – Irodalomterápiás alkalom

Leírás

Téma: Jövőtervezés irodalmi művekkel
Cél: önismeret, ventillálás, beszélgetés az 1-es típusú cukorbetegség mentális hatásairól, megküzdésről
Részvétel: Önkéntes, mentális állapotától függetlenül bárki jelentkezhetett, aki részt akart venni a csoportban. Az egyetlen feltétel az volt, hogy 1-es típusú cukorbetegségben éljen.
A csoport létszáma: 10 fő
Életkor: 14-18 év
Iskolai végzettség: Középiskola és általános iskola

 

Diabéteszes kamaszcsoport

Irodalomterápiás alkalom

 

A csoportot diabéteszes fiataloknak tartottuk egy diabétesz alapítvány keretein belül. A csoport 10 alkalmas volt, 2022. november és 2023. január között tartottuk, csütörtökönként, online, Zoom felületen, 16:30 és 18:00 óra között. Önismereti kérdések mellett, sokat játszottunk és beszélgettünk a diabéteszről. Az egyik alkalmon irodalomterápiás eszközöket vittem a csoportnak, amin Dixit kártyákat használtunk, rajzoltunk és haikukon keresztül beszélgettünk önmagunkról, érzéseinkről. Ennek az alkalomnak a feladatait, felépítését szeretném bemutatni.

A 10 alkalom során minden alkalommal más-más témát vittünk be, attól függően, hogy mi érdekelhet leginkább egy tinédzsert. Mivel 14-18 évesek voltak, általános iskolába vagy gimnáziumba jártak, ahol többen felvételi előtt álltak, ezért terveztünk egy foglalkozást arról, hogyan gondolkodnak a jövőjükről. Emellett a többi alkalommal szó esett erőforrásaikról, barátságukról, társas kapcsolataikról és a cukorbetegségről is.

A csoport célja nem pusztán terápiás volt, sokkal inkább egy játékos klub, amelybe önismereti beszélgetéseket is becsempésztünk, és ahol a fiatalok kapcsolatba léphettek sorstársaikkal.

 

Az alkalom témája a jövőkép, tervek, célok voltak.

 

  1. Nyitókör Dixit kártyákkal

Kiválogattam Dixit kártyákat és megkérdeztem, ki hogy van ma, milyen hangulatban érkezett a csoportba. Válasszanak egy olyan kártyát, ami ezt a legjobban leírja. A Dixit kártyákat Drive felületen érték el.

https://drive.google.com/drive/folders/116a2FylcIF9Iizw79vFG94d0Np8O1C1N?usp=share_link

Miután kiválasztották a kártyákat, megosztottam a képernyőmet, amin a kártyák láthatóak voltak és egyesével körbementünk, ki mit választott, ki hogy érzi ma magát. Az asszociációs kártyák nagyon energetizálók, katalizátorok tudnak lenni, segítenek megfogalmazni egy-egy érzést, kamaszok különösen szeretik, de minden korosztálynak ajánlottak.

idő: 10 perc

 

  1. Jövőre hangolódás, jövőről beszélgetés haikuval

https://3sor.hu/tema/jovo

Erre a magyar honlapra bárki feltölthet haikukat. Az oldalon a haikuk témák szerint vannak csoportosítva és a kamaszoknak az volt a feladatuk, hogy válasszanak a Jövő témájú haikuk közül. Instrukció: Válassz egy olyan haikut, ami a legjobban leírja a jövődet! Miért azt választottad?

Cél: Haikukon keresztül beszélgetni a kamaszok jövőjéről. A haikuk tömören, csattanóval képesek érzelmeket közvetíteni, így nagyon jól használhatóak biblioterápiás alkalmakon.

idő: 10 perc

 

  1. Életfa rajzolása egyénileg, majd kis és nagy csoportban megbeszélés

Instrukció: Rajzolj egy fát, nagy dús lombbal, törzzsel és szerteágazó gyökerekkel! A gyökér a múltadat, a törzs a jelenedet, a lomb a jövődet szimbolizálja. Írj egy-egy gondolatot, szót, érzést mindegyikhez!

Egyénileg megrajzolták papíron a fájukat, majd különszobákban megbeszélték azokat, végül nagy körben is bemutatták. Cél volt ránézni arra, hogy honnan indultak és hova tartanak az életükben. Online alkalmak során hasznos a különszoba funkció, hiszen ilyenkor 2-3-4 fős csoportokba tudjuk elküldeni őket, ahol csak maguk vannak.

idő: 10 perc magukban rajzolás, majd 10 perc külön Zoom-szobákban megbeszélés, majd nagykörben bemutatás

 

  1. Célokról beszélgetés

https://3sor.hu/tema/cel

Instrukció: Válassz egy haikut, ami leírja, hogyan állsz a céljaidhoz, terveidhez, majd beszélgessetek róla a szobákban!

Ennek a feladatnak a célja az volt, hogy konkretizálják terveiket, hiszen, ha tudatosan gondolkodnak róluk, sokkal megfoghatóbbá és elérhetőbbé válnak.

idő: 5 perc választás, majd 10 perc Zoom különszoba.

 

  1. Erőforrások keresése Dixit kártyákkal

Instrukció: Válasszatok egy kártyát, ami megmutatja, hogy ki vagy mi segít majd elérni a céljaitokat!

Cél: Erőforrások gyűjtése, megnézni, ki hogyan fogja elérni a konkrét céljait. Feltérképezni ki és mi segít nekik ebben.

https://drive.google.com/drive/folders/1jtBYi5Jr5Vb1TOkX1wxkuF6IRxI5Gxtb?usp=share_link

 

  1. Visszajelzés, milyen volt, játék

A beszélgetések után mentünk egy zárókört azzal kapcsolatban, hogy ki hogy érezte magát, van-e bármi, amit még szeretnének elmondani. Ilyenkor még bármire van lehetőség, amit korábban nem akartak, vagy mertek előhozni. Ezután online játékokkal játszottunk. Szokás a csoportban, hogy az alkalmak utolsó 5-10 percében közös játékkal zárunk.

 

  1. Utánkövetés

A csoport végén visszajelzést kértünk a tagoktól. Elmondták, hogy a foglalkozásokon sok mindent megtudtak önmagukról, és szívesen találkoztak hozzájuk hasonló problémákkal küzdő emberekkel. Sajnos nem volt olyan nyomon követés, ahol ténylegesen vizsgálhattuk volna a csoport viselkedésre, érzelmekre gyakorolt ​​hatását, ugyanakkor a csoport célja nem is ez, hanem a közösségformálás volt.

 

Az ajánlott mű kártyáját az említett irodalmi forrás szerint készítette: Kürthy Anna, Munkahely: Zsámbéki Zichy Miklós Általános Iskola, Utolsó frissítés dátuma: 2023. 03. 23.

 

Ajánlott idézési eljárás:

Kürthy Anna. 2023. Ajánlott szakmai eljárás Haiku with diabetes group. A Biblioterapia.sk oldalon. Pozsony: PRO SKIZP – Združenie na podporu rozvoja Slovenskej komory iných zdravotníckych pracovníkov. ISBN 978-80-974667-0-1 Elérhető: https://www.biblioterapia.sk/hu/publikacia/ajanlott-eljaras-a-muhoz-haiku/

 

Ez a cikk az Európai Unió Erasmus+ programjának, a 2. kulcstevékenység – Szervezetek és intézmények együttműködése, KA210 – Kisléptékű partnerségek a szakoktatás és szakképzés területén című programjának támogatásával készült. Projekt címe „A biblioterápiás on-line taneszköz prototípusa”, projektszám: 2022-1-SK01-KA210-VET-000082483. Csak a szerző véleményét képviseli, és az Európai Bizottság nem vállal felelősséget a benne található információk felhasználásáért.