Ajánlott eljárás a műhöz A kis gyufaárus lány

SzerzőKürthy Anna 

 

Szerző: Hans Christian Andersen
Megjelenés éve: 1995
Kiadó: Pesti Szalon

Magyar változat: https://mek.oszk.hu/00300/00309/00309.htm#17

Leírás

Terápiás cél: erősíteni az empátiát, a másokkal való törődést, megtalálni az erőforrásokat, de beszélgethetünk a család fontosságáról, a halálról, elmúlásról és a túlvilágról is.
Korosztály: 10 év fölöttiek
Másodlagos célcsoport: felnőttek
Munkaforma: egyéni és csoportos

 

A mű rövid tartalma:

Egy kislány gyufát árul a távoli északon újév éjszakáján. Rettenetesen hideg van, fázik, egyedül van, kint az utcán. Képzelődik, lázálmok gyötrik, az emberek elsétálnak mellette és nem adnak neki alamizsnát. Behúzódik egy félreeső sarokba és egyesével gyújtja meg a gyertyákat, hogy kicsit megmelegedjen. Mindeközben egy olyan életről álmodozik, ami soha nem lehetett az övé. Reggelre a járókelők holtan találják, megfagyva. Elhagyta a sötét világot.

 

A szakmai pedagógiai/terápiás munka lehetőségeinek ismertetése:

Hans Christian Andersen meséi tulajdonképpen felnőtteknek íródtak, történeteiben nehéz feloldást találni, átszövi őket a tragikum. A happy end nem jön el, ahogy az életben sem oldódik meg minden egy varázsütésre. Ugyanakkor éppen ezért használhatjuk meséit nagyobb gyermekekkel is, akiknél már elválik a mese a valóságtól, tehát nagyjából 10 év felett. Ez ahhoz szükséges, hogy elvonatkoztassanak a negatív befejezéstől és tudatosan tudjanak rátekinteni a történetre. Szükséges ahhoz is, hogy verbálisan ki tudják már fejezni érzelmeiket és részt tudjanak venni a feladatokban.

Fontos, hogy minden mese során a gyermek felől közelítsünk, hol tart ő a mesében, mit tudott befogadni belőle, mik azok a pontok, ahol csatlakozni tudott hozzá?

Egy-egy kérdés segít abban, hogy megkapja azt a feloldást, amit a mese nem adott meg neki. A kérdések lehetnek a következők.

  1. Hol látja magát a mesében?
  2. Milyen alternatív befejezést adna neki?
  3. Mit tett volna ő a főszereplő helyében?
  4. Mit tett volna a járókelők helyében?
  5. Milyen erőforrásokat lehetett volna alkalmazni? Miket alkalmaz ő a nehéz helyzetekben?
  6. Hogyan tudjuk az erőforrásainkat mozgósítani a legnehezebb helyzetekben is?

Érdemes a szimbólumok felől is megközelíteni a történetet.

  1. Milyen szimbólumok jelennek meg a mesében? Beszélgethetünk a hó, a tűz, a ház átvitt jelentéseiről, mint a halál vagy a biztonság, a boldogság.

Terápiás cél lehet a gyermekekben erősíteni az empátiát, a másokkal való törődést, de a mese kapcsán beszélgethetünk a család fontosságáról, a halálról, elmúlásról és a túlvilágról is. A mese tulajdonképpen lelki síkon képes egy pozitív kicsengéssel zárulni, hiszen nagymamája birodalmába kerül, ahol szeretetet kap, elfogadást, családot.

 

Az ajánlott mű kártyáját az említett irodalmi forrás szerint készítette: Kürthy Anna Munkahely: Zsámbéki Zichy Miklós Általános Iskola Utolsó frissítés dátuma: 2023. 04.03.

 

Ajánlott idézési eljárás:

Kürthy Anna. 2023. Ajánlott szakmai eljárás H. C. Andersen irodalmi remekművével való munkához A Biblioterapia.sk oldalon. Pozsony: PRO SKIZP – Združenie na podporu rozvoja Slovenskej komory iných zdravotníckych pracovníkov. ISBN 978-80-974667-0-1 Elérhető: https://www.biblioterapia.sk/hu/empatia-2/

 

Ez a cikk az Európai Unió Erasmus+ programjának, a 2. kulcstevékenység – Szervezetek és intézmények együttműködése, KA210 – Kisléptékű partnerségek a szakoktatás és szakképzés területén című programjának támogatásával készült. Projekt címe „A biblioterápiás on-line taneszköz prototípusa”, projektszám: 2022-1-SK01-KA210-VET-000082483. Csak a szerző véleményét képviseli, és az Európai Bizottság nem vállal felelősséget a benne található információk felhasználásáért.

További információk

Bibliográfiai adatok

Megjelenés éve: 1995
Kiadás sorrendje: Első kiadás
Kiadó: Pesti Szalon
Oldalak száma összesen: 26
ISBN: 9636050228
Irodalmi műfaj: mese

Angol változat: https://andersen.sdu.dk/vaerk/hersholt/TheLittleMatchGirl_e.html
Magyar változat: https://mek.oszk.hu/00300/00309/00309.htm#17
Szlovák változat: