Ajánlott eljárás a műhöz A didergő király

SzerzőKürthy Anna 

 

Szerző: Móra Ferencz
Illusztrátor: Békés Rozi
Megjelenés éve: 2023
Kiadó: Scolar Kiadó Kft.

Hangfelvétel (c) Sturcz Attila, 2023

Magyar változat: https://gyerekversek.hu/mora-ferenc-a-didergo-kiraly/

Leírás

Terápiás cél: Beszélgetni a szeretetről, jóságról

Korosztály: óvodások, általános iskola alsó tagozat

Munkaforma: egyéni és csoportos

 

A mű rövid tartalma:

Móra Ferenc verses meséjében a király annyira fázik, olyan hideget érez, hogy folyamatosan didereg. „Akármit csinálok, reszketek és fázom.” Senki nem tudja, hogy mi a baja a királynak, senki nem ismeri betegségének eredetét. A király szól az orvosoknak, a bölcseknek, de senki nem talál gyógyírt a bajára.

„Ki tud orvosságot a király bajáról,

Hol az a bölcs ember, aki jót tanácsol?”

Végül azt tanácsolják neki, hogy vágasson ki és szedessen össze minden fát a királyságban, azokkal gyújtson be.

Miután minden fát összegyűjtöttek és begyújtottak vele, egy kislány állt meg a király előtt a hatalmas trónteremben. A kislány szomorúan tekintett fel a királyra, aki a nagy betegségében még a kislány házának tetejét is leszedette.

„Minek szedetted le a házunk tetejét?
Hó is hullongázik, eső is szemezik,
A mi padlásunkra az most mind beesik;
Elázik a bábum kimosott ruhája,
Vasárnap délután mit adok reája?”

A történet végére a király szíve megenyhül a kislányon és felolvad jégszíve. A történet tanúsága, hogy a testet és a lelket a szeretet és a jóság tudja felmelegíteni.

 

A szakmai pedagógiai/terápiás munka lehetőségeinek ismertetése:

Móra Ferenc történetében a szeretet és a jóság fontosságáról olvashatunk és az erről való beszélgetésnek ad alapot egy terápiás munkában. Főleg kisebb gyermekekkel gondoljuk a munkát, ovisoknak, általános iskolásoknak ajánljuk.

A mese felolvasása után arról beszélgetnénk, hogy a királynak milyen betegsége lehet, amitől rosszul érezte magát és mi/ki segített abban, hogy jobban legyen. Miért fontos, hogy másokra szeretettel gondoljunk és jók legyünk egymáshoz?

  1. Vegyünk, nyomtassunk egy képet egy királyról, lehetőleg amin szomorú, fázik, rosszul érzi magát. Menjünk körbe, és kérdezzük meg a gyerekeket, hogy vajon mitől érzi rosszul magát? Itt jöhet mindenféle válasz: szomorú, megbántották, fázik, álmos, túl sok a munkája stb. Ezeket írjuk rá a képre és beszéljük át, mitől szomorú, ki bántotta meg…(ovisoknál, első osztályosoknál írás helyett lehet emojikat használni.)
  2. Ezután tegyünk a király képe mellé egy kislány képét is! Írjuk körbe, milyen tulajdonságai vannak a kislánynak! (Kedves, aranyos, szeretetteljes, ártatlan, szomorú, csalódott, szereti a babáját…) Ugyanígy írjuk a képre, jelenítsük meg ezeket!
  3. Majd utolsó lépésként vegyünk egy képet egy boldog királyról, és ismételjük meg az első pontot, immár a boldogságára fókuszálva. Mitől érzi jól magát? Ki segített neki abban, hogy boldog legyen? Hogyan melegedett meg a szíve, lelke? Mit tett a kislány, hogy a király végre jól érzi magát?

Tanúságként megerősíthetjük, hogy a másokkal való törődéstől, a mások szeretetétől mi is boldogok leszünk. Ha önzetlenül adunk a másiknak, akkor mi is kapunk az ő boldogságából. Öröm megosztani másokkal azt, amink van.

 

Az ajánlott mű kártyáját az említett irodalmi forrás szerint készítette: Kürthy Anna, Munkahely: Zsámbéki Zichy Miklós Általános Iskola, Utolsó frissítés dátuma: 2023. 04. 24.

 

Ajánlott idézési eljárás:

Kürthy Anna. 2023. Ajánlott szakmai eljárás Móra Ferenc irodalmi remekművével való munkához. A Biblioterapia.sk oldalon. Pozsony: PRO SKIZP – Združenie na podporu rozvoja

Slovenskej komory iných zdravotníckych pracovníkov. ISBN 978-80-974667-0-1 Elérhető: https://www.biblioterapia.sk/hu/publikacia/ajanlott-eljaras-a-muhoz-a-didergo-kiraly/

 

Ez a cikk az Európai Unió Erasmus+ programjának, a 2. kulcstevékenység – Szervezetek és intézmények együttműködése, KA210 – Kisléptékű partnerségek a szakoktatás és szakképzés területén című programjának támogatásával készült. Projekt címe „A biblioterápiás on-line taneszköz prototípusa”, projektszám: 2022-1-SK01-KA210-VET-000082483. Csak a szerző véleményét képviseli, és az Európai Bizottság nem vállal felelősséget a benne található információk felhasználásáért.

További információk

Bibliográfiai adatok

Irodalmi remekmű címe: A didergő király
Szerző: Móra Ferenc
Illusztrátor: Békés Rozi
Megjelenés éve: 2023
Kiadás sorrendje:
Kiadó: Scolar Kiadó Kft.
Oldalak száma összesen: 24
ISBN: 9789632449326
Irodalmi műfaj: verses mese

Magyar változat: https://gyerekversek.hu/mora-ferenc-a-didergo-kiraly/