Ajánlott eljárás a műhöz A csomag

SzerzőKürthy Anna 

 

Szerző: Lázár Ervin
Illusztrátor (adott esetben): Szalma Edit
Megjelenés éve: 2013
Kiadó: Helikon

Magyar változat: https://mek.oszk.hu/02700/02755/02755.htm#4

Hangfelvétel (c) Sturcz Attila, 2023

Leírás

Terápiás cél: Meglátni az örömöt, a jót, pozitív dolgokra fókuszálni, kihozni a legjobbat a helyzetből
Korosztály: óvodások, általános iskolások
Másodlagos célcsoport: felnőttek
Munkaforma: egyéni és csoportos

 

A mű rövid tartalma:

Tupakkának van egy kertje, amiben boldogan éldegél. A zsörtölődő Rutoldó azonban a Nagyszederfáról szokta fürkészni őt és vérlázító derűsségét. „Kedvtelve tesz-vesz a kertjében, kever-kavar, fütyörészik, brummog, dalokat döngécsel, ás, kapál, veteményez, szüretel, olt, nyes, forgat, tölt, hurul… és derűs, mint egy szeptemberi délután.”

Nem hogy derűs és boldog, de mindezt már háromszázhatvanöt éve teszi egyfolytában. Rutoldó ezt nem bírja nézni és kitalálja, hogy megvicceli, felbosszantja Tupakkát. Egy csomagot küld neki, amiben csupán egy szem kavics található. A kavicsot szépen, gondosan mindenféle dobozba, papírba, fóliába teszi bele, majd ráírja Tupakka nevét és hogy a csomag tartalma: kincs.

Úgy gondolja, hogy ettől a vicctől Tupakka nagyon bosszús lesz majd. Azonban láss csodát, Tupakka nemhogy bosszús nem lesz, hanem derűsen, boldogan nyitogatja a csomagot és amikor a kavicshoz ér, a kavics igazi kinccsé változik. A kincset elülteti és a kincsből egy fa kezd el növekedni. A fa „majdnem az égig ér, karéjos levelein csodák világítanak, mesék szikráznak, nevetés hallik felőle, sírás, folyók csobogása, erdők zúgása, városok villannak fel a leveleken, kastélyok, udvarházak, hegyek, völgyhajlatok.”

A kavicsból egy pillanat alatt egy egész gyönyörű világ teremtődik, amiből azonban Rutoldó nem kap semmit, csak bosszankodik tovább, hogy már a kavicsokban sem lehet megbízni…

 

A szakmai pedagógiai/terápiás munka lehetőségeinek ismertetése:

A csomag című mese arról szól, hogyan láthatjuk meg minden helyzetnek a pozitív oldalát, és hogyan válhat kinccsé még egy kavics is a kezükben.

A mese segíthet meglátni az örömöt, a jót, segíthet a pozitív dolgokra fókuszálni és kihozni a legjobbat az adott helyzetből. Nemcsak gyermekeknek, hanem felnőtteknek is bátran ajánlom.

  • A meséhez lehet kreatív foglalkozást kötni, ami akár egy hetet is felölelhet, pl. iskolában minden nap szánjunk 30 percet a mese feldolgozására a következőképpen:

Kezdetben a gyermekeknek adjunk egy egyszerű kavicsot. Ezt fogják a hét során apránként feldíszíteni kedvük szerint.

Első nap lehet kavicsfestés, amely során a szürke köveket teszik színessé. Majd minden nap kicsit engedik, hadd burjánozzon el és növekedjen nagyra. Színes papírral, faágakkal, ragasztóval, ollóval készítsenek a kavicsból egy fát vagy virágot. Minél díszesebbet, csillogóbbat, hogy a kavics igazi kinccsé váljon.

  • Ugyanakkor rögtön a mese felolvasása után lehet arról beszélgetni a gyermekekkel, hogy mi segít abban, hogy a jóra fókuszáljunk.

Hogyan tudunk jóra gondolni? Gyakorolni kell minél többet:

Végezzünk velük minden nap olyan gyakorlatokat, amikor az erőforrásaikra helyezik a hangsúlyt!

Mondjon a gyermek három dolgot, ami jó volt az adott nap! Soroljon fel három jó tulajdonságot, amit szeret magában! Írjon hála naplót! Miért, kiért hálás az életében?

Ugyanakkor segíthethetnek az úgynevezett imaginációs feladatok is, amikor a gyermek testében, lelkében is ellazul és elképzel egy biztonságos közeget. Minél többször gyakorolja az imaginációt, a relaxációt, annál jobban fogja tudni kezelni a stresszt és a jóra fókuszálni. Például:

Gondoljon a gyermek egy olyan helyre, amelyet megnyugtatónak talál. Lehet, ez egy tündérekkel teli erdő, egy csendes szoba, akár a saját szobája, lehet a tengerpart, vagy egy cukorkákkal teli bolt. Kb. 5-10 percig gondoljon minden érzékszervével erre a helyre és vizsgálja meg tüzetesen. Mit lát, hall, érez maga körül? Mit lát, hall, érez a távolban? Vizsgálja meg a legapróbb részleteket is és fürödjön ebben a megnyugtató világban, ami segít a jóra koncentrálni!

  • A meséhez illően csomag készítése

A mese felolvasása után készítsen mindenki egy csomagot, amibe beletesz pozitív dolgokat. Ez lehet egy apró tárgy, egy gondolat egy cetlin, egy toll, egy kívánság, bármi. Ez lesz a varázsdobozuk, amiből bármikor erőt nyerhetnek és úgy díszítek fel, ahogy csak szeretnék. A csomagot otthon is bármikor kiegészíthetik.

 

Az ajánlott mű kártyáját az említett irodalmi forrás szerint készítette: Kürthy Anna, Munkahely: Zsámbéki Zichy Miklós Általános Iskola, Utolsó frissítés dátuma: 2023. 04. 24.

 

Ajánlott idézési eljárás:

Kürthy Anna. 2023. Ajánlott szakmai eljárás Lázár Ervin irodalmi remekművével való munkához. A Biblioterapia.sk oldalon. Pozsony: PRO SKIZP – Združenie na podporu rozvoja

Slovenskej komory iných zdravotníckych pracovníkov. ISBN 978-80-974667-0-1 Elérhető: https://www.biblioterapia.sk/hu/publikacia/ajanlott-eljaras-a-muhoz-a-csomag/

 

Ez a cikk az Európai Unió Erasmus+ programjának, a 2. kulcstevékenység – Szervezetek és intézmények együttműködése, KA210 – Kisléptékű partnerségek a szakoktatás és szakképzés területén című programjának támogatásával készült. Projekt címe „A biblioterápiás on-line taneszköz prototípusa”, projektszám: 2022-1-SK01-KA210-VET-000082483. Csak a szerző véleményét képviseli, és az Európai Bizottság nem vállal felelősséget a benne található információk felhasználásáért.

További információk

Bibliográfiai adatok

Irodalmi remekmű címe: A csomag
Szerző: Lázár Ervin

Illusztrátor (adott esetben): Szalma Edit
Megjelenés éve: 2013
Kiadás sorrendje:
Kiadó: Helikon
Oldalak száma összesen: 48
ISBN: 9789632274102
Irodalmi műfaj: mese

Magyar változat: https://mek.oszk.hu/02700/02755/02755.htm#4