Ajánlot eljárás a műhöz A harag olyan, mint a páncél

Szerző: Kürthy Anna

 

Szerző: Shona Innes
Illusztrátor: Agócs Írisz
Megjelenés éve: (2020. december 1.)
Kiadó: Little Hare Books

Angol verzió https://www.youtube.com/watch?v=78C_F-bU6-A (Utolsó letöltés 2023. január 5.)

Leírás

Terápiás célok: érzelmi problémák kezelésének segítése, dühkezelés
Korosztály: 4-7 év
Másodlagos célcsoport: idősebb gyerekek és felnőttek is
A munka formája: egyéni és csoportos

 

A remekmű rövid tartalma:
A harag olyan, mint a páncél a dühkezelésről szól. A haragot egy páncélhoz hasonlítja, ami megvédhet minket az élet rossz dolgaitól. Megmutatja, hogy a harag olyan erős dolog, amely rengeteg energiát ad nekünk, és megmutatja, mit tehetünk vele. A harag megmondja nekünk, hogy ha valami nincs rendben, ha valami rossz, vagy ha valamivel vagy valakivel problémánk van. Az emberek a haragot páncélként használják, amikor meg akarják védeni magukat a sérülésektől.

 

A pedagógiai/terápiás munka lehetőségeinek ismertetése:

Ezzel a könyvvel beszélhetünk arról, hogyan védhet meg minket a harag, hogyan figyelmeztet, hogy baj van, de beszélhetünk arról is, hogyan lehet azt orvosolni, és hogyan lehet jó megoldást találni a problémára.

Egy pedagógiai/terápiás munkában segít megosztani és megbeszélni a gyerekek érzéseit, és a pozitív gondolkodásra is hoz példákat, amiket a gyerekek a mindennapi helyzetekben alkalmazhatnak.

Felolvashatjuk ezt a gyerekeknek, és beszélgetést kezdeményezhetünk az érzéseikről.

 

Hasznos kérdések olvasás után

  1. Hogy érzed magad most?
  2. A könyv melyik része volt a legemlékezetesebb és miért?
  3. Voltál már dühös valakire vagy valamire?
  4. Miért szoktál dühös lenni?

 

Kiegészítő módszerek

  1. Páncéljuk lerajzolása

Hagyja, hogy a gyerekek megrajzolják saját páncéljukat. Hogy néz ki? Miből van? Mi ellen véd meg a páncélod?

  1. Harag-hőmérő

Hagyja, hogy a gyerekek rajzoljanak egy hőmérőt, amely megmutatja érzéseiket, amikor dühösek. Írják le, milyen, amikor kevésbé dühösek, például csak a szemüket forgatják. Rajzolják, írják fölé, milyen az, ha kicsit dühösebbek lesznek, például hangosan beszélni kezdenek. Efölé például kiabálnak, fölötte verekednek..stb. A harag hőmérője megmutatja nekik, hogy a haragnak mennyi színe, fajtája van.

  1. Haragjuk lerajzolása

Hagyja, hogy a gyerekek lerajzolják a testüket, és írjanak, rajzolják le, hogy pontosan hol érzik a haragjukat. A gyomrukban? A fejükben? Ha tudják, hol van, hogyan néz ki, milyen érzés, az segíthet kezelni dühüket.

 

Az ajánló tapasztalatainak leírása ezzel a munkával kapcsolatban:

Egyszer felolvastam ezt a könyvet egy első osztályos fiúnak az iskolában. Indulatkezelési problémái voltak, agresszív volt, és gyakran volt dühös az egész világra. Nem rajzoltunk, csak beszélgettünk egész idő alatt. Az ülés végén jelezte, hogy nem is tudta, hogy mások is így éreznek, és legközelebb is beszélnünk kell erről. A könyv segített megnyitni ezt a fiút.

 

Az ajánlott mű kártyáját az említett irodalmi forrás szerint készítette:

Kürthy Anna, Munkahely: Zsámbéki Zichy Miklós Általános Iskola

Utolsó frissítés dátuma: 2023. 01. 20.

 

Ajánlott idézési eljárás:

Kürthy Anna. 2022. Ajánlott szakmai eljárás Shona Innes irodalmi remekművével való munkához Az élet olyan, mint a szél. A Biblioterapia.sk oldalon. Pozsony: PRO SKIZP – Združenie na podporu rozvoja Slovenskej komory iných zdravotníckych pracovníkov. ISBN 978-80-974667-0-1 Elérhető: https://www.biblioterapia.sk/hu/publikacia/ajanlot-eljaras-a-muhoz-a-harag-olyan-mint-a-pancel/

 

Ez a cikk az Európai Unió Erasmus+ programjának, a 2. kulcstevékenység – Szervezetek és intézmények együttműködése, KA210 – Kisléptékű partnerségek a szakoktatás és szakképzés területén című programjának támogatásával készült. Projekt címe „A biblioterápiás on-line taneszköz prototípusa”, projektszám: 2022-1-SK01-KA210-VET-000082483. Csak a szerző véleményét képviseli, és az Európai Bizottság nem vállal felelősséget a benne található információk felhasználásáért.

További információk

Bibliográfiai adatok

Irodalmi remekmű címe: A harag olyan, mint a páncél
Szerző: Shona Innes
Illusztrátor: Agócs Írisz
Megjelenés éve: (2020. december 1.)
Kiadási sorrend: 1
Kiadó: Little Hare Books
Oldalak száma összesen: 32
ISBN ISBN-13 : 978-1760507657
Irodalmi műfaj: Mese

Felhasznált irodalmi forrás
Angol verzió https://www.youtube.com/watch?v=78C_F-bU6-A (Utolsó letöltés 2023. január 5.)