Ajánlott eljárás a műhöz Hajnali részegség

SzerzőKürthy Anna 

 

Szerző: Kosztolányi Dezső
Megjelenés éve:  2002
Kiadó: Nap

Magyar változat: https://epa.oszk.hu/00000/00022/00566/17685.htm
Hangfelvétel (c) Sturcz Attila, 2023

Leírás

Terápiás cél: létösszegzésről, életről beszélgetni
Korosztály: felnőttek
Munkaforma: csoportos

 

A mű rövid tartalma:

A költő ebben a művében egy beteg ember számvetését mutatja be az életről. A lírai én egy beszélgetéssel kezd, mindenféle hétköznapi dologról, majd egyre mélyebben ás bele a lét kérdéseibe. A költemény egy létértelmező vers.

A vers bemutatja a hétköznapi emberek hétköznapi sorsát, akiknek skatulya a házuk és fekszenek mint a halottak. A lírai én ebből szabadulna, hátra hagyná a szürke mindennapokat.

A vers, a vallomás végére azonban megenyhül és gyermekien, örömmel, hálásan zárja a művet. Örül annak, hogy egy ilyen hatalmas világból részesülhetett egy kicsit ő is. A mű üzenete, hogy a szürke hétköznapokban is meg lehet találni a szépet és a jót.

 

A szakmai pedagógiai/terápiás munka lehetőségeinek ismertetése:

Csoportos foglalkozásra ajánlok egy feldolgozási lehetőséget. A csoport témája a létösszegzés.

  1. Válasszunk egy Dixit kártyát. Kiben mit hív elő a létösszegzés szó?
  2. Vers felolvasása.
  3. Mi fogott meg a vers egészében?
  4. Válassz egy konkrét mondatot, szót, ami megérintett.
  5. Fókuszált írás, mi foglalkoztat jelenleg leginkább? Írd tovább bárhogyan azt a szót, mondatot, amit az előbb választottál. Húzd alá az így alakult szövegben a számodra legfontosabb szót és írj ezzel is egy mondatot.
  6. Osszuk meg egymással tapasztalatainkat.
  7. Folytasd a vers egy mondatát.

 

…megtörötten földig borultam, s mindezt megköszöntem…

 

Miért vagy hálás az életedben?

 

Az ajánlott mű kártyáját az említett irodalmi forrás szerint készítette: Kürthy Anna, Munkahely: Zsámbéki Zichy Miklós Általános Iskola, Utolsó frissítés dátuma: 2023. 08. 03.

 

Ajánlott idézési eljárás:

Kürthy Anna. 2023. Ajánlott szakmai eljárás Kosztolányi Dezső irodalmi remekművével való munkához. A Biblioterapia.sk oldalon. Pozsony: PRO SKIZP – Združenie na podporu rozvoja Slovenskej komory iných zdravotníckych pracovníkov. ISBN 978-80-974667-0-1 Elérhető: https://www.biblioterapia.sk/hu/publikacia/ajanlott-eljaras-a-muhoz-hajnali-reszegseg/

 

Ez a cikk az Európai Unió Erasmus+ programjának, a 2. kulcstevékenység – Szervezetek és intézmények együttműködése, KA210 – Kisléptékű partnerségek a szakoktatás és szakképzés területén című programjának támogatásával készült. Projekt címe „A biblioterápiás on-line taneszköz prototípusa”, projektszám: 2022-1-SK01-KA210-VET-000082483. Csak a szerző véleményét képviseli, és az Európai Bizottság nem vállal felelősséget a benne található információk felhasználásáért.

További információk

Bibliográfiai adatok

Irodalmi remekmű címe: Hajnali részegség
Szerző: Kosztolányi Dezső
Megjelenés éve: 2002
Kiadó: Nap
Oldalak száma összesen: 398
ISBN: 9789639402102
Irodalmi műfaj: vers

Angol változat: https://www.visegradliterature.net/works/hu/Kosztolnyi_Dezs-1885/Hajnali_rszegsg
Magyar változat: https://epa.oszk.hu/00000/00022/00566/17685.htm
Szlovák változat: https://www.biblioterapia.sk/wp-content/uploads/Dezo-Kostolanyi-Jarne-opojenie-2-preklad-do-slovenciny.pdf