Ajánlott eljárás a műhöz Az élet olyan, mint a szél

SzerzőKürthy Anna 

 

Szerző: Shona Innes
Illusztrátor: Agócs Írisz
Megjelenés éve: 2014
Kiadó: B.E.S. Egy Big Hug sorozat

Magyar változat: https://www.youtube.com/watch?v=WBOgs2HGAgk

Leírás

Terápiás cél: gyászfeldolgozás
Korosztály: 2-7 éves korig ajánlott
Másodlagos célcsoport: Idősebb gyermekek
Munkaforma: egyéni

 

A mű rövid tartalma:

Az élet olyasmi, mint a szél. A szél láthatatlan, de érzed, amikor fúj. Amikor fúj a szél, libegnek a levelek, szállnak a szöszök, és magasra repül az égbe papírsárkány.

Az élet olyan, mint a szél – írja a klinikai gyermekpszichológus. Célja az volt, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy a kemény, nehéz témákat osszák meg és vitassák meg családjukkal, barátaikkal és saját magukkal. A könyv úgy mutatja be a halált, mint a szelet.

A könyv megmutatja, milyen érzéseink vannak, amikor egy szeretett személy elmegy, hogyan lehet megbirkózni vele, hogyan emlékezhetünk rá, és milyen sokféleképpen gondolkodhatnak az emberek a halálról.

 

A szakmai pedagógiai/terápiás munka lehetőségeinek ismertetése:

Ez a könyv segíthet a gyerekeknek beszélni erről a nehéz témáról. A könyv elolvasása után segíthet beszélgetést indítani a halálról és az életről, a gyerekek pedig megoszthatják érzéseiket és gondolataikat ezzel kapcsolatban. Szülők, tanárok is elmondhatják véleményüket és megbeszélhetik azt. A lényeg, hogy beinduljon a beszélgetés.

Ezzel a könyvvel a gyerekek tisztázhatják érzéseiket, feloldhatják bizonytalanságaikat, és levonhatják belőle saját következtetéseiket.

 

Hasznos kérdések olvasás után

  1. Hogy érzed magad most?
  2. A könyv melyik része volt a legemlékezetesebb és miért?
  3. Melyik részt volt a legjobb/legrosszabb hallani, és miért?

Kiegészítő módszerek

  1. Hagyja, hogy a gyerekek bármit rajzoljanak, amit akarnak. Ez segít nekik kifejezni érzéseiket.
  2. Hagyja, hogy a gyerekek megmutassák, elmondják nehéz érzéseiket. Mondja el nekik, hogy rendben van, ha bizonytalanságot, félelmet, szomorúságot, haragot éreznek.
  3. Beszélgessenek azokról az emberekről, dolgokról, ami támogatják, segítik őket, beszéljenek az erőforrásaikról. Ki segít, ha baj van? Mi vidít fel, ha szomorú vagy? Mi az, ki az, aki megnyugtat téged?

 

Az ajánló tapasztalatainak leírása ezzel a munkával kapcsolatban:

Többek között egy első osztályos fiúval használtam ezt a könyvet, akinek meghalt a nagymamája. Bár találkozásunk elején nehezen tudta megfogalmazni érzéseit, a könyv elolvasása után meg tudott szólalni. Elmesélte, hogy régi fényképeket őriz a nagymamáról, kivette a ruháit a szekrényből, és esténként imádkozott hozzá. A temetőbe is elment a nagyapjával, hogy gondozzák a sírt. Amikor befejeztük a beszélgetést, megrajzolta a sírt a virágokkal, és azt mondta, hogy megnyugtató a nagymamájáról beszélni.

 

Az ajánlott mű kártyáját az említett irodalmi forrás szerint készítette: Kürthy Anna, Munkahely: Zsámbéki Zichy Miklós Általános Iskola, Utolsó frissítés dátuma: 2023. 01. 20.

 

Ajánlott idézési eljárás:

Kürthy Anna. 2022. Ajánlott szakmai eljárás Shona Innes irodalmi remekművével való munkához Az élet olyan, mint a szél. A Biblioterapia.sk oldalon. Pozsony: PRO SKIZP – Združenie na podporu rozvoja Slovenskej komory iných zdravotníckych pracovníkov. ISBN 978-80-974667-0-1 Elérhető: https://www.biblioterapia.sk/hu/publikacia/ajanlott-eljaras-a-muhoz-az-elet-olyan-mint-a-szel/

 

Ez a cikk az Európai Unió Erasmus+ programjának, a 2. kulcstevékenység – Szervezetek és intézmények együttműködése, KA210 – Kisléptékű partnerségek a szakoktatás és szakképzés területén című programjának támogatásával készült. Projekt címe „A biblioterápiás on-line taneszköz prototípusa”, projektszám: 2022-1-SK01-KA210-VET-000082483. Csak a szerző véleményét képviseli, és az Európai Bizottság nem vállal felelősséget a benne található információk felhasználásáért.

További információk

Bibliografické údaje

Az élet olyan, mint a szél
Szerző: Shona Innes
Illusztrátor: Agócs Írisz
Terápiás cél: gyászfeldolgozás
Megjelenés éve: 2014
Kiadás sorrendje: Első kiadás
Kiadó: B.E.S. Egy Big Hug sorozat
Oldalak száma összesen: 32
ISBN: 0764167472 (ISBN13: 9780764167478)
Irodalmi műfaj: mese
Magyar változat: https://www.youtube.com/watch?v=WBOgs2HGAgk