Ajánlott ejárás és kazuisztika a műhöz Honzík és az a fránya kaki

Szerző: Vejrostová Anna

 

Szerző: Vykypělová Gabriela, Šimečková Taťána
Illusztrátor: Jajcajová Martina
Kiadás éve: 2017
Kiadó: COPRINT s.r.o.

Leírás

Terápiás célok: székletürítési zavarok, székletproblémák megoldása gyerekeknél
Célcsoport: gyerekek, akik székletproblémákkal küzdenek (székrekedés, széklet visszatartása, székletürítési zavarok)
Javasolt korcsoport: 4-10 év
Másodlagos célcsoport: szülők, gyerekorvosok, gasztroenterológusok, pszichiáterek, pszichológusok,  pszichoterapeuták, gyógypedagógusok
Harmadlagos célcsoport: további szakemberek, akik ezzel a panasszal foglalkoznak
Munkamódszer: egyéni, A könyvet ajánlatos a gyerekkel ismételten olvasni.

 

A mű rövid tartalma:

Ez a könyv az illusztrációkat és rövid szövegeket arra használja, hogy a gyereknek játékos formában magyarázza el, hogyan működik az emberi test, az emésztési és kiválasztási folyamatok. Arra is szolgál, hogy a székrekedéssel vagy az azzal összefüggő székletürítési zavarokkal küzdő gyerek megértse, hogy miben áll a panasza, és az hogyan oldható. Megbirkózni azzal, hogy a gyerek nem akar bilit vagy mosdót használni, rendszeresen üríteni, általában az egész család számára igényes és kimerítő. A könyv tartalma nem helyettesíti a speciális gondoskodást. Az ilyen problémával küzdő gyerek gondozása mindig több szakember együttműködését igényli! (forrás: www.zlobivehovinko.cz)

A könyv betekintést enged a székrekedés és székletürítési zavarok problematikájába. Egyszerű nyelvezettel íródott úgy, hogy akár a kicsi gyerek is könnyen megértse. A sok illusztráció érdekes és jó alapul szolgál a témáról való további beszélgetéshez (a szöveg inkább csak kiegészíti az ábrázolásokat). Az olvasó jó forgatókönyvet kap ahhoz, hogy hogyan álljon hozzá a probléma megoldásához.

A történet főszereplője egy kisfiú, Jancsi, aki gyakran bekakil. Ezt az érzékeny dolgot a szövegben úgy emlegetik, hogy „az a fránya kaki”. A történet arról szól, hogy Jancsi sok csalódás után hogyan próbál harcolni a fránya kakival. A nagymama segítségével, aki látványosan magyarázza el a probléma lényegét, a főhős haditervet készít és a történet végén felülkerekedik a fránya kakin – győz. A könyv részét képezik a gyerekek számára készült feladatlapok, oklevél, kifestő, valamint a szülőknek szóló kommentár.

 

A professzionális pedagógiai/terápiás munka lehetőségének leírása:

A könyv sok olyan pszichológiai alapelvet használ, amely a kis és nagy olvasót több szinten szólítja meg. Például az externalizálás, tehát a probléma elválasztása attól a személytől, aki azt leírja és átéli. Általában ugyanis könnyebb a külső dolgokkal dolgozni, ezért itt nem a problémákkal küzdő gyerekről beszél (velem van a baj), hanem a fránya kakiról, amely a gond okozója (ő a rossz). A gyerek így felülnézetből tekint a dologra és képes megoldást találni a kellemetlen helyzetben.

A projekció elvének köszönhetően a gyerek azonosulhat a főhőssel és átveheti a problémamegoldó eljárását. Megerősíti a hitét a erőfeszítései sikeres kimenetelében.

Nem elhanyagolható az ún. normalizáló momentum, amikor a gyermek megérti, hogy a problémájával nincs egyedül, más gyerekek is szenvednek vele.

Az oktatás a „fránya kakival” vívott harc konkrét folyamatai formájában egyszerű és világos – mind a gyerek, mind a szülő számára. A szöveg támogató, buzdító és reményteljes szellemű,  feltett szándéka, hogy ne gyakoroljon nyomást a gyerekre. A képek bemutatják a gyereknek, hogy hogyan működik az emésztőrendszer, hol jön létre az ürítési zavar és hogyan lehet azt megelőzni. A képanyag a lehetőségek egész sorát kínálja arra, hogy megálljunk és elbeszélgessünk a gyerekkel. Feltehetők a következő kérdések:

… Jancsit baleset éri – Szerinted hogy érzi magát Jancsi?  Mit gondol Jancsi/a szülei? Jancsi/a szülei miért dühösek? Szerinted milyen az a kaki? Milyen tanácsot adnál Jancsinak? Veled is történt valami hasonló? Szerinted mi fog történi, mi lesz a vége?

… Jancsiban tudatosul, hogy nem szeretné, ha ez így folytatódna – mit kíván Jancsi? Te mit kívánnál? Megéri harcolni a kívánságod teljesüléséért?

… amikor a nagymama arról beszél, hogy mi segítene a harcban – ismerős ez neked? Szereted ezeket az ételeket? Már kóstoltál valaha valamit abból, ami a képen van?

… „haditerv“ illusztráció – mit szólnál ahhoz, ha te is készítenél magadnak egy haditervet – szerinted hogy nézzen ki?

… Jancsinak hol sikerül, hol nem – Jancsi nem adja fel és tovább folytatja – egyre erősebb – mi segítene neked abban, hogy sikertelenség esetén ne add fel a harcot? Hogyan juttatnád az eszedbe az erődet /a vágyadat, amiért csinálod? (példa – visszalapozunk arra az oldalra, ahol Jancsi arról gondolkodik, hogy a kaki mit vett el tőle, és már nem akarja, hogy ez így legyen…)

… Jancsinak vannak segítői – ki lehetne a te segítőd? Ki és hogyan segíthetne még neked?

Minden gyerek egyedi, ezért javaslom, hogy tartsuk magunkat a gyerek reakcióihoz, amelyeket benne a történet kivált és a kéréseket azon helyzet, és az egyén összefüggésében kell feltenni, amellyel, illetve akivel dolgozunk.

 

A szerző tapasztalatai, javaslatai a művel végzett saját munkája alapján:

 A könyv segítségével egyszerűen és gátlások nélkül juthatunk el az érzékeny, a gyerek és a szülők számára gyakran kínos témához. Egy óvodás kislány esetében, aki az óvodában gyakran élt át székletürítési zavart, segített a könyv többszöri olvasása (az ő saját kérésére).

A legjelentősebb momentum az volt, amikor megértette, hogy nem ő a hibás. Felismerte, hogy ezen a problémán túl számos erőssége van és elég erős ahhoz, hogy megbirkózzon különböző nehézségekkel, amelyeket az élet hoz (a könyvről való beszélgetés során olyan kérdések merültek fel, mint pl. miben vagy jó, mi tesz boldoggá, mikor érzed erősnek magadat?)

A fránya kakiról folytatott beszélgetés során érzelmek sora jelentkezett – haragudott a kakira (az egy nagyon rossz kaki, adnék én neki, felrúgnám egészen a Holdra…), viccet csinált belőle (eléggé zavarodott szegény, azért csinálja ezt – meg kell tanulnia, hogyan csinálja helyesen, én segítek neki). Ez önbizalommal töltötte el és ellazította.

A gyakorlati tapasztalatok azt bizonyítják, hogy mennyire fontos nem nyomást gyakorolni a gyerekre, biztonságos teret adni neki az érzelmek kifejezésére. A gyerek nagy nyomás alatt érzi magát – saját részéről és a problémát vele együtt oldó környezete részéről egyaránt. Gyakran segít a nyugodt beállás, a sebesség csökkentése, a megoldás kivárása.

A könyvben szépen le van írva, hogy Jancsinak voltak győztes napjai, de voltak olyanok is, amikor a harcot a kaki nyerte. A gyerek így megérti, hogy nem az a fontos, hogy már soha többé ne kakiljon be. Minden siker számít és erősíti a gyerek önbizalmát. Jutalomként a gyerek kifestheti a kifestőt, vagy egy bizonyos idő után (amikor írja az eredményt, hogy mikor ki nyert), kaphat oklevelet.

Az említett kislány heti feljegyzést készített. Minden sikerért dicséretet és valami apró ajándékot kapott. A sikertelenségnek nem szenteltek nagyobb figyelmet. A heti értékelésért nagyobb jutalom járt. A székletürítési zavar fokozatosan eltűnt és a jutalmazás is alkalmivá vált, majd már végképp nem volt szükség rá. A szülők elmondása szerint szívesen emlékezik vissza a könyvre.

További információkért keresse a könyvről szóló honlapot: www.zlobivehovinko.cz

 

Az ajánlott mű lapját elkészítette:
Mgr. Vejrostová Anna, Munkahely: Vejrostovi-psychologie, spol. s r. o. – a klinikai pszichológiai és pszichoterápiai szakrendelés Rožnov pod Radhoštěm, Csehország, Utolsó aktualizálás dátuma: 2023. március 20.
Az  esettanulmány mint jó gyarkorlat;  szlovákról angolra fordította: PaedDr. Kolevová Adriena, PhD., Munkahely: Šahy (Szlovákia)

 

Nyelvi korrekció nélkül készült!

 

Az idézés javasolt formája:
Vejrostová, Anna. 2023. Honzík és az a fránya kaki című művel végzett terápia javasolt folyamata és kazuisutika. In Biblioterapia.sk. (online) Bratislava: PRO SKIZP – Združenie na podporu rozvoja Slovenskej komory iných zdravotníckych pracovníkov.  ISBN 978-80-974667-0-1 Elérhető: https://www.biblioterapia.sk/hu/publikacia/ajanlott-ejaras-es-kazuisztika-a-muhoz-honzik-es-az-a-franya-kaki/

 

A cikk az Európai Unió Erasmus+, 2-es pályázati kategória – Szervezetek és intézmények közötti együttműködés, KA210 – Kis léptékű partnerségek a felnőtt tanulási szektorban programja támogatásával jött létre. A projekt megnevezése „Biblioterápiás on-line segédeszköz prototípusa”, projekt száma: 2022-1-SK01-KA210-VET-000082483. A szerző nézeteit képviseli és az Európai Komisszió nem tartozik felelősséggel a benne található információk bármilyen használatáért.

 

További információk

Bibliográfiai adatok

A mű címe: Honzík és az a fránya kaki
Szerző: Gabriela Vykypělová, Taťána Šimečková
Illusztrátor: Martina Jajcajová
Kiadás éve: 2017
Kiadás sorszáma: 1. kiadás
Kiadó: COPRINT s.r.o.
Teljes oldalszám: 27
ISBN: 078-80-87192-77-1
Mű jellege: ismeretterjesztő, tanácsadó gyerekeknek és szülők
Irodalmi műfaj: segédkönyv