A mű szakmai referenciája Út szülők és gyerekek számára

Szerző: Diešková Viera

 

Szerző: Brandon Bays
Illusztráció: David Wyatt
Kiadás éve: 2014
Kiadó: Eastone Books, Bratislava

Leírás

Terápiás célok: felszabadítani a gyerekek személyiségi potenciálját és segíteni annak fejlődését, megtalálni a saját belső erőt; támogatni a gyerekek és serdülők harmóniáját, érzelmi egyensúlyát és lelki egészségét
Javasolt korcsoport: 5-15 év
Másodlagos célcsoport: szülők, tanítók, ápolónők, orvosok, szociális dolgozók, pszichológusok, lelkészek, hozzátartozók

 

A mű rövid tartalma:
A szerző Brandon Bays már évek óta terapeutaként dolgozott, foglakozott az egészséges táplálkozással, gyógynövényekkel, a test tisztításával, meditálással, és az érzelmek felszabadítási technikáival, mégis rákos beteg lett. Műtét fenyegette, és csak Deepak Chopra felfedezése mentette meg, mely szerint a testben, a betegség által sújtott sejtekben az elnyomott emlékek, oldatlan érzelmi traumák raktározódnak (29. old.). A test sejtjei bizonyos idő elteltével megújulnak. Mielőtt a beteg sejtek elpusztulnának, átadják az új sejteknek a bennük tárolt gondolatokat, így kerül át beléjük a betegség. Brendonnak sikerült rájönnie ara, hogy hogyan juthatunk hozzá és távolíthatjuk el a specifikus emléket, hogy a romboló program ne terjedjen tovább a test sejtjeinek az új generációjára. Elkezdett magán dolgozni és meggyógyította a rákot, a kulcs a megbocsátás volt. Az a folyamat, ahogy a tényleges megbocsátáshoz el lehet jutni, az általa kidolgozott Út elnevezésű terápiás módszerben van leírva.

A könyv első részében olyan történetek találhatók, melyek gyerekek különböző problémáit és azok megoldását tartalmazzák, amelyek segítik a tündöklő potenciáljuk felszabadítását. Ez a rész úgy vezeti az olvasót, mint a terapeuta által vezetett biblioterápia. Abban segít, hogy elkezdjen érdeklődni az Út terápia iránt a gyógyulás érdekében.

A könyv második része az 5-7 éves gyerekekre fókuszál. Pontos utasításokat tartalmaz a gyógyításukhoz, valamint egy mesét, amely a tudatalattira hat. A mesében megtalálható a pszichoneurológiai immunológia, a neurológiai programozás és további nagyon hatékony gyógyító eszközök.

A könyv harmadik része az idősebb, 8-12 éves gyerekek gyógyítására összpontosít, a kamaszokkal végzendő munkához ad utasításokat. Bevált az a módszer, hogy a gyerekekkel végzett munkát megelőzően a szülők maguk is végighaladnak a saját Útjukon (lásd a felnőtteknek szánt könyveket).

A könyv elején Brandon Bays az Út iskolában való alkalmazásáról ír. A továbbiakban leírja a saját gyógyulását az Út segítségével, és hogy hogyan lehet kezelni a gyerekek és felnőttek egészségügyi problémáit. Az Út segíthet a gyerekeknek a veszteség feldolgozásában. A szülők a gyerekeket kicsi koruktól kezdve próbálják megóvni a szomorú hírektől, ezzel viszont csak nehezítik a helyzetüket. Az Út lehetőséget kínál a gyerekeknek arra, hogy kifejezzék a szomorúságukat és elbúcsúzzanak az elhunytaktól. Az itt szereplő történetekben is megjelenik a szerző biblioterápiás hozzáállása.

Szerepel itt azon utasítások jegyzéke is, hogy hogyan kell a gyereket végigvezetni az Út terápián. Korainak tartjuk ezt, ha maga a szülő nem ismeri az Út történetét. Hasonlóképpen a további témák, hogy hogyan lehet az Utat a mindennapi életben alkalmazni, vagy egy válás közepette, stb. a szülőnek ismernie kell a terápia eszközeit (lád az ajánlott irodalmat: Út, 2013). Megtalálhatók a Gyógyító kaland gyerekeknek című mesében is, ezért rögtön rátérünk.

 

A terápiás munka lehetőségének leírása:
A Gyógyító kaland gyerekeknek című mese az 5-7 éves gyerekeknek szól. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy amikor a szülő/terapeuta olvassa a gyereknek ezt a gyógyító mesét, pontosan az utasítások szerint kell eljárnia. Javasolt, hogy a szülő/terapeuta előbb ismerkedjen meg a szöveggel. Olvasás közben be kell tartani a szünteket, a folyamat megközelítőleg 18 percig tart.

A kisfiú, Jakab elalszik és álmodni kezd, megjelenik előtte egy lépcsősor. Szeretet veszi körül és kíváncsi, hogy hova vezetnek a lépcsők. (Kisebb gyerektől ajánlatos megkérdezni, hogy tudja-e, mi a szeretet, illetve megmagyarázni neki a szó értelmét).

Később, amikor a szövegben megjelenik az angyal, a gyereknek meg lehet mutatni a könyvben található képet. Hogy Jakab mit él át, ahhoz szervesen kapcsolódik a dőlt betűs szöveg, amely a mesét hallgató gyereknek szól. (Ez a szöveg kiszínezhető) Az angyal kíséri Jakabot az Úton, mellette biztonságban érzi magát. Képzeletben megjelenik előttük egy űrhajó, amely eljuthat Jakab testének bármely részébe. Ott áll meg, ahol a test bölcsessége akarja. Jakab aztán megtalálhatja azt a sejtemléket, amely valamilyen fizikai problémát okozott. A probléma a tábortűz mellett oldódik meg, és az emlék akkor módosul, amikor a gyerek megkapja hozzá a szükséges eszközöket (hasznos tulajdonságokkal teli lufikat). A végén megbocsát magának, és annak a személynek is, akivel a helyzet összefügg.

Nem akarjuk most itt leírni a mese teljes történetét (a 126. oldalig), mert az a könyvben részletesen megtalálható. A későbbiekben (134-142. old.) szerepelnek az idősebb gyerekeknek szánt Út utasításai. Az Út folyamatában fontos a megbocsátás és a gyógyulás. Ez a könyv, mint segédkönyv számtalan ötletet és utasítást kínál a tanítók, ápolók vagy szülők által végzett terápiához. Az Út módszerű terápia nem egyszerű, de akinek komolyan felkeltette az érdeklődését, az tovább fejlesztheti a tudását Szlovákiában, Csehországban vagy külföldön, közvetlenül Brandon Bays vezetése mellett.  Ezt a módszert nálunk már számtalan tanító és terapeuta alkalmazza. A tapasztalatuk nagyon kedvező.

Brandon Bays egy lelki beállítottságú személy, az Út terápiájából nem hiányzik a spiritualitás és a szeretet. Segíti az emberek gyógyulását világszerte, a harmadik országokban is, katasztrófák után, az egész világon ismerik és elismerik őt. Ezért zárszóként egy mondását idézzük (147. old.):

 

„Legyen minden lélegzetünk, életünk minden pillanata a végtelen hála imájának kifejezése és szolgálja az egyetemes igazságot.“

 

A művel végzett saját munkából szerzett tapasztalatok:
Sokéves pozitív tapasztalattal rendelkezem az Út módszer tekintetében gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt. Dolgoztam trénerként Brandon Bays mellett.

 

Felhasznált irodalmi források:
Brandon Bays. 2013. Cesta. [Út] (Fordította: Beáta Ďuračková). Bratislava, Eastone Books,, 188. old. ISBN 978-80-8109-217-6
Brandon Bays. 2015. Sloboda je …[A szabadság…] (Fordította: Lucia Hrabětová). Bratislava, Eastone Books, 207. old. ISBN 978-80-8109-279-4

 

Az ajánlott mű lapját elkészítette: PhDr. Diešková Viera, CSc., március 31.


Nyelvi korrekció nélkül készült!

 

Az idézés javasolt formája:

Diešková, Viera. 2023. Brandon Bays: Út szülők és gyerekek számára irodalmi mű szakmai referenciája és a szerző tapasztalatainak a megosztása. In Biblioterapia.sk Bratislava: PRO SKIP – Združenie na podporu rozvoja Slovenskej komory iných zdravotníckych pracovníkov. ISBN 978-80-974667-0-1 Elérhető: https://www.biblioterapia.sk/hu/publikacia/a-mu-szakmai-referenciaja-ut-szulok-es-gyerekek-szamara/

 

A cikk az Európai Unió Erasmus+, 2-es pályázati kategória – Szervezetek és intézmények közötti együttműködés, KA210 – Kis léptékű partnerségek a felnőtt tanulási szektorban programja támogatásával jött létre. A projekt megnevezése „Biblioterápiás on-line segédeszköz prototípusa”, projekt száma: 2022-1-SK01-KA210-VET-000082483. A szerző nézeteit képviseli és az Európai Komisszió nem tartozik felelősséggel a benne található információk bármilyen használatáért.

További információk

Bibliográfiai adatok

Út szülők és gyerekek számára
Szerző: Brandon Bays
A2003-as angol nyelvű kiadásból Lefordította Beáta Ďuračková
Illusztráció: David Wyatt
Kiadás éve: 2014
Kiadás sorszáma: 1. kiadás
Kiadó: Eastone Books, Bratislava, http://www.eastonebooks.com
Teljes oldalszám: 149
ISBN 978-80-8109-252-7
Irodalmi műfaj: segédkönyv

Cseh kiadás: Cesta pro děti, 2007, http://www.eminent.cz