A mű szakmai referenciája Grufalo

Szerző: Čaputová Barbora

 

Szerző: Donaldson Julia
Illusztrátor: Scheffler Axel
Kiadás éve: 2007 (Szlovák verzió) https://www.martinus.sk/?uItem=109197

Magyar verzió https://www.pantarhei.sk/134915-a-graffalokolyok-julia-donaldson-axel-scheffler
Angol verzió https://www.martinus.sk/?uItem=139293&page=3

Leírás

Nevelési/Terápiás célok: a veszélyes helyzet felismerési képességének az építése, amikor nem lehet találgatni, sem hazudni
Javasolt korcsoport: 9-15 év
Elsődleges célcsoport: minden gyerek, de főleg a „jó“ gyerekek, akik nagy igazmondási érzékkel rendelkeznek[1]
Másodlagos célcsoport: olyan szülők, akik igazmondásra vezetik a gyereküket és nem veszik figyelembe a társadalmi összefüggéseket, illetve a gyermek pillanatnyi biztonságát1
Munkamódszer: egyéni, csoportos

 

A mű rövid tartalma:

Az egérke a „mély és sötét erdőn“ halad keresztül, ahol állatokkal találkozik: rókával, bagollyal és kígyóval. Ezek az állatok mind meg akarják enni a kisegeret, ezért csalogatják őt az odujukba. Az egérke viszont okos és átlátja a helyzetet. Tudja, hogy könnyen válhat zsákmánnyá, ezért kitalál egy történetet. Állítólag Grufalóhoz megy ebédre. Az egy hatalmas szörny, nagy karmokkal, a farkán tüskékkel, fekete a nyelve és félelmetesek az agyarai. És állítólag nagyon szereti a nyárson sült rókát, a bagolyfagylaltot, meg a kígyórántottát. Az állatok nagyon megijedtek és békén hagyták az egérkét.

A szerző viszont a történetbe egy vicces fordulatot is belefont. Ahogy az egérke halad tovább a sötét erdőn keresztül, találkozik Grufalóval. A szörny nagyon megörül, mert az egér a kedvenc eledele. De a bölcs egérke nem vesztette el a lélekjelenlétét és a hely legveszedelmesebb állataként mutatkozik be. Felszólítja őt, hogy menjen vele látogatóba az erdő állataihoz: a rókához, a bagolyhoz és a kígyóhoz. Mit gondol, féltek az állatok az egérkétől, aki Grufalóval érkezik?

 

A professzionális pedagógiai/terápiás munka lehetőségének leírása:

Feltételezzük, hogy az egérkének át kell mennie a sűrű erdőn, vagy véletlenül kerül oda. Talán azért olyan megfontolt, mert jó az ítélőképessége, vagy azért, mert már van tapasztalata, hisz nem először megy át az erdőn. Ezért a halálos veszedelem nem rémíti meg és nem bénul le tőle, hanem képes azt leleményesen oldani.

Bárhogy is legyen, a történet arra a helyzetre mutat rá, amikor valaki nagy veszélybe kerül, és hogy megmeneküljön, hazudik és találgat. Bár a gyerekeknek mindig azt tanácsoljuk, hogy az igazat mondják, a történet rámutat arra, hogy az igazság számunkra nem mindig hasznos. És ha azon múlik az életünk, akkor kénytelenek vagyunk hazudni is.

Viszont nagyon fontos a „halálos veszedelem” helyes megítélése is.  A gyerekek sokszor azért hazudnak, mert félnek a szülő haragjától. Grufalo alkalmat szolgáltat nekünk arra, hogy a gyerekekkel olyan helyzetekről beszélgessünk, amelyek tényleg veszélyesek és amelyek „csak” kényelmetlenek. Mondhatunk a gyereknek olyan példákat, amikor elkerülhetetlen és „életmentő” az igazmondás, olyanokat, amikor nem.

A mesemotívum felhasználható egy irányított imagináció során is. A fő téma a sűrű sötét erdő és a lakóival való találkozás. Fontos, hogy az imaginációt következetesen vezessük egészen a veszélyek sikeres megoldásáig. Fokozatosan feltehetjük például a következő kérdéseket:

Kikkel találkozol az erdőn keresztül vezető úton?
Mond neked valamit az a lény?
Mit csinál?
Tudnál tenni valamit annak érdekében, hogy ne kerülj veszélybe, vagy ha lehet, akkor eltűnjön?
Mi az, ami az egérkének a leginkább segített?
Tudnál magadon te is hasonlóképpen segíteni?
Ki vagy mi tudna neked ilyen helyzetben segíteni és hogyan?
A képzeletedben mit tudnál tenni annak érdekében, hogy a helyzetet legalább olyan jól vagy még jobban oldd meg, mint a mesebeli kisegér?
Ha te lennél az egérke tanácsadója, mit tanácsolnál neki, mit tehetne még azért, hogy életben maradjon?és hasonlókat.

 

A kérdéseket úgy kell feltenni, hogy azok által ne mélyüljenek el a gyerek félelmei. Tehát legfőképpen úgy, hogy a gyerek felismerje a veszélyes helyzetet (mit mond, és mit csinál az a lény – a gyerek mondja el). Közben a gyereket rá kell vezetni, hogy elgondolkozzon azon, hogy mi történhet (okozati gondolkodás) és maga keresheti a helyzet alternatív megoldásait, tehát nem csak a menekülést (alternatív gondolkodás) Spivack és Shure, 1975 (in Diešková, 2005, 47. old.) szerint.

Ilyen célból az imaginációt követően hagyni kell a gyereket, hogy a megélt képeket rajzolja le és csak utána beszélgessünk vele. Az imaginációt mindig óvatosan kell végezni és segíteni kell a gyereknek, hogy a képzeletbeli veszélyes helyről visszatérjen a biztonságba, ahol elégedett és képes beszélni (nem hallgat).

Az imaginációban a gyermek és felnőtt számára egyaránt előfordulhatnak drámai momentumok, előjöhetnek a tudatalatti érzékeny tartalmai, ezért ez a módszer csak tapasztalt pszichoterapeuta kezébe való.

 

Felhasznált irodalmi források:
Diešková, Viera. 2005. Základy sociálnej pedagogiky. [A szociális pszichológia alapjai] Bratislava: Občianske združenie Sociálna práca, 2005. 97 s. ISBN 80-89-18508-8
Uhrová, Eva Dorota. 2005. Imaginácia ako zrkadlo. [Az imagináció, mint tükör] 31-33. old. Nové Zámky: PSYCHOPROF. 143 s. ISBN 978-80-96879-85-4

 

Az ajánlott mű lapját a fenti irodalmi forrás alapján elkészítette:
Čaputová, Barbora, Munkahely: Spojená škola Bratislava
Utolsó aktualizálás dátuma: 14. január 2023

Az  esettanulmány mint jó gyarkorlat;  szlovákról angolra fordította: PaedDr. Kolevová Adriena, PhD., Munkahely: Šahy (Szlovákia)

 

Az idézés javasolt formája:
Čaputová, Barbora. 2023. Grufalo – irodalmi mű szakmai referenciája. In Biblioterapia.sk. Bratislava: PRO SKIZP – Združenie na podporu rozvoja Slovenskej komory iných zdravotníckych pracovníkov.  ISBN 978-80-974667-0-1 Elérhető: https://www.biblioterapia.sk/hu/publikacia/a-mu-szakmai-referenciaja-grufalo/

 

A cikk az Európai Unió Erasmus+, 2-es pályázati kategória – Szervezetek és intézmények közötti együttműködés, KA210 – Kis léptékű partnerségek a felnőtt tanulási szektorban programja támogatásával jött létre. A projekt megnevezése „Biblioterápiás on-line segédeszköz prototípusa”, projekt száma: 2022-1-SK01-KA210-VET-000082483. A szerző nézeteit képviseli és az Európai Komisszió nem tartozik felelősséggel a benne található információk bármilyen használatáért.

 

[1] Figyelmeztetés!: Ilyen célok csak a szülővel történt egyeztetéssel tűzhetők ki, ha azokat elfogadják, mivel az eredmény a gyermek erkölcsi mércéjének a módosítása, aminek összhangban kell lennie a szülők követelményeivel !  

További információk

Bibliográfiai adatok

Grufalo
Szerző: Donaldsonová Julia
Szlovák fordító: Preložníková Eva
Illusztrátor: Axel Scheffler
Kiadás éve: 2007
Kiadás sorszáma: második
Kiadó: ENIGMA, Nitra
Teljes oldalszám: 32 s.
ISBN: 9788089132423
Irodalom jellege: epika, mese
Irodalmi műfaj: történet

Irodalmi forrás
Szlovák verzió https://www.martinus.sk/?uItem=109197
Angol verzió https://www.martinus.sk/?uItem=139293&page=3
Magyar verzió https://www.pantarhei.sk/134915-a-graffalokolyok-julia-donaldson-axel-scheffler