A mű szakmai referenciája A Hétfejű Tündér

SzerzőKürthy Anna, Sturcz Attila

 

Szerző: Lázár Ervin
Megjelenés éve: 2016
Kiadó: Móra Ferenc Könyvkiadó
Irodalmi műfaj: mese

Hangfelvétel (c) Sturcz Attila, 2023

Magyar változat: https://mek.oszk.hu/02700/02732/02732.htm#23
Szlovák változat https://www.antikvariatshop.sk/kniha/j937/lazar-ervin-sedemhlava-vila/

Leírás

Terápiás célok: beszélgetés az elfogadásról és az előítéletekről, érzékenyítés
Korcsoportok: 8-12 éves korig
Másodlagos célcsoport: Idősebb gyermekek, felnőttek
„Sehányéveseknek” – mondta Lázár Ervin.
A munka formája: egyéni és csoportos

 

A remekmű rövid tartalma:
Rácpácegres város legcsúnyább fiatalja Csodaországba megy, hogy bosszút álljon az őt elvarázsló szörnyön. Meglátogatja a hétfejű szörnyet, hogy bosszút álljon rajta, amiért az csúnyává tette. A mese végén kiderül, hogy a szörny valójában egy jóságos hétfejű tündér, aki nem akar bántani senkit. Hat feje levágása után a főhős meglátja igazi, szépséges önmagát a tündér szemének tükrében. Nem megy vissza Rácpácegresre soha többet, hanem ott marad élete végéig a tündér szolgálatában, és vigyáz rá, nehogy újra baja essen.

 

A szakmai pedagógiai/terápiás munka lehetőségeinek ismertetése:

A mese segítségével egymás és önmagunk elfogadásáról, másokkal és önmagunkkal szembeni előítéletekről beszélgethetünk a gyerekekkel. A magát csúnyának látó, majd saját szépségét mások szemében felismerő főszereplő gyönyörű szimbóluma annak a különbségnek, ahogyan mi látjuk magunkat, és ahogy mások látnak minket (“Hiába fürösztöd önmagadban/ csak másban moshatod meg arcodat.” József Attila). Megmutatja, milyen sokat jelent, ha mások elfogadnak minket olyannak, amilyenek vagyunk.

A mese tanulsága, hogy szeretettel kell védenünk egymást és önmagunkat is.

Ezt a mesét egyéni és csoportos munkákban is használhatjuk. Például így:

1. Ráhangoló kör asszociációs kártyákkal: Ki hogy érkezett a mai alkalomra? Hogy vagytok? Húzzatok egy kártyát, ami megmutatja a hangulatotokat!

Mai alkalommal egymás elfogadásáról, az önelfogadásról és az előítéletekről fogunk beszélgetni.

2. A ráhangolódás után hallgassuk meg a mesét a gyermekekkel! (lásd a melléklet hanganyagát, Sturcz Attila előadásában)

3. A mese meghallgatása után beszélgessünk a gyermekekkel!

Mi tetszett a legjobban a mesében? Hol vagy te a mesében? Ha benne lennél mint szereplő, hol lennél és mit csinálnál éppen? Szerinted hogyan lehet szeretni saját magunkat? Hogyan fejezzük ezt ki? Mit kezdhetünk kevésbé előnyös tulajdonságainkkal? Hogyan lehet másokat szeretni, mit kell csinálni, hogy ezt a másik is érezze? Fontos-e, hogyan nézel ki? Miért? Hogyan szoktuk egymást külsőségek alapján hátrányosan megkülönböztetni, kiközösíteni?  Milyen külső tulajdonságod van, amit nem szeretsz magadban, ami miatt szorongsz, ha a társaid között vagy? (Vajon a ruha – is – teszi-e az embert?) Miért fontos legalább reggelente tükörbe néznünk? Milyen tulajdonságai miatt szeretjük a másikat? Te kit szeretsz?

4. Zárókör: Mondj egy tulajdonságot, amit szeretsz magadban!

 

Az ajánló tapasztalatainak leírása ezzel a munkával kapcsolatban:-
Az ajánlott mű kártyáját az említett irodalmi forrás szerint készítette: Kürthy Anna, Sturcz Attila, Munkahely: Zsámbéki Zichy Miklós Általános Iskola
Utolsó frissítés dátuma: 2023. 03.11.

 

Ajánlott idézési eljárás:

Kürthy Anna, Sturcz Attila. 2023. Ajánlott szakmai eljárás Lázár Ervin A Hétfejű Tündér. A Biblioterapia.sk oldalon. Pozsony: PRO SKIZP – Združenie na podporu rozvoja Slovenskej komory iných zdravotníckych pracovníkov. ISBN 978-80-974667-0-1 Elérhető: https://www.biblioterapia.sk/hu/publikacia/a-mu-szakmai-referenciaja-a-hetfeju-tunder/

Ez a cikk az Európai Unió Erasmus+ programjának, a 2. kulcstevékenység – Szervezetek és intézmények együttműködése, KA210 – Kisléptékű partnerségek a szakoktatás és szakképzés területén című programjának támogatásával készült. Projekt címe „A biblioterápiás on-line taneszköz prototípusa”, projektszám: 2022-1-SK01-KA210-VET-000082483. Csak a szerző véleményét képviseli, és az Európai Bizottság nem vállal felelősséget a benne található információk felhasználásáért.

További információk

Bibliografické údaje

Irodalmi remekmű címe: A Hétfejű Tündér
Szerző: Lázár Ervin
Megjelenés éve: 2016
Kiadó: Móra Ferenc Könyvkiadó
Oldalak száma: 128
ISBN: 9789634155683
Irodalmi műfaj: mese

Felhasznált irodalmi forrás
Magyar változat: https://mek.oszk.hu/02700/02732/02732.htm#23
Szlovák változat https://www.antikvariatshop.sk/kniha/j937/lazar-ervin-sedemhlava-vila/
Angol verzió