A mű szakmai referenciája Nyuszi, amely szeretne elaludni

Leírás

Terápiás célok: elalvás segítése
Javasolt korcsoport: 4+
Munkamódszer: egyéni, csoportos

 

A mű rövid tartalma:
A történetben Izgi nyuszival találkozunk, aki bár nagyon fáradt, mégsem tud elaludni. Ezért az anyukájával, nyuszimamával elindul, hogy segítséget kérjen a nagybácsijától, Ásítótól. Útközben találkoznak Szundival, a csigabigával és az okos bagollyal, Aluszékonnyal. Izgi mindkettőtől kap néhány jó tanácsot, hogyan tud minél gyorsabban elaludni. Bár egyre álmosabb, tovább vándorol. Ásító, a nagybácsi bekeni Izgit egy varázslatos alvás-tinktúrával. Izgi alig bír hazaérni, és rögtön mély álomba merül, amely egészen reggelig tart.

Hasonlóképpen, mint a szerző további kiadványai (Kiselefánt, amely szeretne elaludni, 2016 a Traktor, amely szeretne elaludni, 2017), a bevált pszichológiai technikákat használja, amelyeknek a célja, hogy a gyermek ellazuljon, gyorsabban elaludjon és az álma mély legyen. A mese olyan szuggesztiókat tartalmaz, amelyek a gyermek tudatalattijára hatnak és segítik az elalvást. Amint azt maga a szerző mondja, a szavak meglepő választása  s használata nem pszichológiailag bizonyított szándék. Láthatjuk, hogy a szerző a történetet főleg a neurolingvisztikai programozás területén szerzett ismereteire építi, viszont megtalálhatók benne az autogén tréning elemei is (a gyermek figyelmének összpontosítása a testrészek ellazulására, a légzésre, a melegség érzetére, a végtagok elnehezülésére, a nyugalomra). Gyakran szerepelteti a „most” szót, amely megerősíti az aktuális élmény és érzések erejét, valamint a „csoda” szót, amely az alapító Steve de Shaser szerint maga a pszichoterápia. A könyv használható a nappali és esti altatás során egyaránt.

A később kiadott Kiselefánt, aki szeretne elaludni (2016) című könyvben a szerző a fenti pszichoterápiás technikákon túl alkalmazta az elterjedt lépcsőszámolási technikát is, amely könnyű transzba hozásnál használatos – ilyenkor 5-től 0-ig (a legalsó lépcsőig) kell számolni. Az összpontosítás a légzésre és az elalváshoz szükséges idő lerövidítésére irányul.  (pl. azzal a mondattal, hogy „kétszer gyorsabban elaludtak, mint máskor” 17. old.), amit a szülők a szociális médiákban a nyuszis történettel összevetve nagyon hatékonynak értékeltek (ibid). A kiadványok saját honlappal rendelkeznek.

 

A professzionális pedagógiai/terápiás munka lehetőségének leírása:

A kiadvány elején utasítások szerepelnek az olvasó számára, hogy hogyan kell a könyvet felolvasni. Ezért azon kívül, hogy a mese műfajához tartozik, a segédkönyv kategóriába is besoroltuk (Kotrbová, 2022). A történet meghallgatását megelőzően lehetővé kell tenni a gyermek számára, hogy megszabaduljon a fölös energiájától. Az olvasásra elégséges időt kell hagyni, valamint kellemes, zavartalan és biztonságos környezetet kell teremteni. Az egy évvel később megjelent a Kiselefánt, amely szeretne elaludni című könyv tartalmazza a szerző „Sikerességi tényezők” című betétjét azon feltételekkel, melyeket az olvasáshoz biztosítani kell. Javasolt a történet végigolvasása, akkor is, ha közben a gyermek elalszik, vagy ellenkezőleg, ha szükséges – akár többször is el lehet olvasni, míg a gyermek teljesen ellazul, majd elalszik. Először el kell néhányszor olvasni a történetet, hogy ismertté váljon, majd utána az utasítások szerint kell eljárni az egyes betűtípusok szerint.

A szerző az olvasót különböző betűtípusok alkalmazásával ösztönzi az olvasás eltérő módjaira – a vastagon szedett szöveget ki kell hangsúlyozni, a dőlt betűst lassan, nyugodt hangon kell olvasni, és a szöveg melletti szögletes zárójelekben található aranybetűket bizonyos mozgással kell kísérni, pl. integetni vagy ásítani kell. Az olvasó személyt a könyv mindig figyelmezteti, hogy figyelje a gyermek reakcióját az egyes technikákra, és azokat használja, amelyek segítik az elalvást.

 

A művel végzett saját munkából szerzett tapasztalatok:

A történetet a gyermekemnek körülbelül ötéves korában olvastam, elalvás előtt. Az akkor szerzett tapasztalat, valamint a szerzőnek a könyv elején olvasható ajánlása alapján én is javaslom, hogy olvassák el ezt a történetet, akár altatás céljából akár nem. Például olvasható napközben is, amikor a gyermek lazít, kellemes hangulatban olvassuk fel neki a történetet, esetleg nézegesse meg a könyvben található képeket, hogy majd ne kíváncsiskodjon altatás közben. Egy ismeretlen történet vagy a képek iránti kíváncsiság feleslegesen aktivizálhatja a gyermeket, ami gátolhatja az elalvást.

A szülők megváltoztathatják a történet főszereplőit, ha a gyermek úgy kívánja. Amikor ez a kiadvány meglátta a napvilágot, a Traktor, amely szeretne elaludni című történet még nem létezett, mert az csak két évvel később jelent meg, amikor mi már az altatással járó problémákon túl voltunk. A műszaki érdeklődésű gyerekek, akik a hasonló jellegű hősök társaságában érzik jól és biztonságban magukat, előnyben részesíthetik az ilyen főszereplőt.

Engedjük meg tehát a szülőknek és gyermekeknek, hogy a történetbe a kedvük szerinti hőst helyezzék be főszereplőként, viszont közben fennmaradjon a szerző eredeti pszichológiai szándéka az altatás tekintetében. A mi történetünkben tehát a nyuszit Thomas, a gőzmozdony váltotta fel, az anyuka Emily, az apuka pedig Edward volt a fiam kedvenc meséjéből, a W. Awdry alkotta Thomas, a gőzmozdonyból. Ásítót, a csodatévő nagybácsit, Szundit, a csigabigát és Aluszékonyt, az okos baglyot már  nem kellett megváltoztatni?, de ha mégis szükségessé vált volna, akkor hasonló alakokat választottunk volna, amelyek illeszkednek a történet fonalához, viszont úgy, hogy közben fennmaradjon a szerző eredeti pszichológiai szándéka,  az altatás.

Engedélyezzük a szülőnek, vagy a történetet olvasó bármely személynek, hogy igény szerint írja át a könyvben a főszereplők nevét, annak érdekében, hogy folyamatos és zavartalan legyen az olvasás.  Továbbá azt is, hogy a szövegbe bármilyen megjegyzést szabadon beírjon, ami később szintén megkönnyíti az olvasást. Énnekem például szükségem volt arra, hogy a 16. oldalon található „lazíts” kezdetű mondatokat egymástól grafikusan elválasszam az olvasás közbeni hatásszünet érdekében. Több helyen színessel megjelöltem bizonyos részeket vagy bekezdéseket a hatékonyabb és gördülékenyebb olvasás érdekében.

A hangerő és hangszín változtatása az egyes szereplők esetében például az én gyerekemnek nem felelt meg, elegendő volt a kiemelt szavakat lassabban olvasni. Az első alkalommal a történetet háromszor kellett elolvasni. Buzdítani kell a szülőket arra, hogy az első elolvasás után ne legyenek idegesek és szükség szerint olvassák fel a történetet kétszer, háromszor, vagy akár többször is. Ha a gyermek nem kéri az olvasás folytatását, fogadjuk el, de maradjunk a közelében és figyeljük, hátha valami másra van szüksége. Talán a szülő jelenlétére, egy szerető érintésre, kézfogásra az elalvás során, amit később a kedvenc plüssjátékával lehet helyettesíteni.

Ha a gyermeknek az elalváshoz nem felel meg a szülő vagy más közeli személy hangja, használható a hangoskönyv is, ahol a történetet egy profi olvassa, aki külön képzést kapott erre a feladatra.

Nem szabad elfeledkeznünk az elalvást gátló körülményekről, amelyek eredete lehet közvetlenül az otthoni környezetben, például megoldatlan családi vagy munkahelyi jellegű problémák, amelyeket a gyermek negatívan él meg vagy azért, mert nem érti azokat, vagy mert miattuk nincs a szülőnek ideje a gyerekre, esetleg ideges, stb. Maga a szerző, Ehrlin, C. J. az idézett Kiselefánt, amely szeretne elaludni (2016) mű 33. oldalán feltünteti a saját kutatása eredményét, amelyet 87 szülőből és 3 hónaptól 8 éves korig terjedő, 126 gyermekből álló mintán végzett. Az eredmények szerint a Nyuszi, aki szeretne elaludni mű olvasását követően az elalvás meggyorsult azon gyerekek 55 %-ánál, akik elalvási problémákkal küzdöttek, és azon gyerekek 67 %-ánál, akik súlyos elalvási problémákkal küzdöttek. Eltekintve attól a ténytől, hogy nem ismert az adatgyűjtés módja, a fenti információkból következik, hogy a szülők és gyerekek mintegy felének a könyvön és az útmutatón kívül más segítségre is szüksége lenne.

Ajánlható a szülőknek, hogy távolítsák el a gondok forrását. Az említett megoldatlan családi vagy munkahelyi jellegű, esetleg egyéb problémákat fogják fel inkább kihívásként vagy lehetőségként a saját személyes fejlődésükhöz, ne pedig az ingerültség forrásaként. Egyben példaképpé is válhatnak ezzel a gyermek számára, és hatékonyan védik meg ezzel önmagukat és a gyermeküket, könnyebben veszik a külső környezetből fakadó, számukra kellemetlen akadályokat.


Az ajánlott mű lapját elkészítette:
PhDr. Kvetoslava Kotrbová, PhD., MPH
Munkahely: Gyógypedagógia tanszék, A Pozsonyi Comenius Egyetem pedagógiai kara.
Utolsó aktualizálás: 2023. február 7.

Az  esettanulmány mint jó gyarkorlat;  szlovákról angolra fordította: PaedDr. Kolevová Adriena, PhD., Munkahely: Šahy (Szlovákia)

 

Felhasznált irodalmi források:
Ehrlin, Carl-Johan Forssén. 2015. Nyuszi, aki szeretne elaludni. Estimese. (Fordította: Svetlana Žuchová). Bratislava: Ikar. 36 s. ISBN 978-80-551-4651-5
Ehrlin, Carl-Johan Forssén. 2016. Kiselefánt, amely szeretne elaludni. Bevált módszer a gyermek elaltatására, ako uspávať deti. (Fordította: Svetlana Žuchová). Bratislava: Ikar. 32 s. ISBN 978-80-551-5185-4.
Ehrlin, Carl-Johan Forssén. 2017. Traktor, amely szeretne elaludni. (Fordította: Svetlana Žuchová). Bratislava: Ikar. 32 s. ISBN 978-80-551-5698-7.
Kotrbová, Kvetoslava. 2022. Svojpomocné knihy v biblioterapii. [Önsegítő könyvek a biblioterápiában] s. 95-110. In Studia Scientifica Facultatis Paedagogicae, ročník XXI., č. 5/2022, Ružomberok: Katolícka univerzita, 2022. 180 s. Dostupné online: http://studiascientifica.ku.sk/wp-content/uploads/2023/01/07_kotrbova_svojpomocne_knihy.pdf 

 

Nyelvi korrekció nélkül készült!

 

Az idézés javasolt formája:

Kotrbová Kvetoslava. 2023. Ehrlin Forssén Carl-Johan Nyuszi, amely szeretne elaludni irodalmi mű szakmai referenciája. In Biblioterapia.sk. Bratislava: PRO SKIZP – Združenie na podporu rozvoja Slovenskej komory iných zdravotníckych pracovníkov.  ISBN 978-80-974667-0-1 Elérhető: https://www.biblioterapia.sk/hu/publikacia/a-nyuszi-aki-szeretne-elaludni/

 

A cikk az Európai Unió Erasmus+, 2-es pályázati kategória – Szervezetek és intézmények közötti együttműködés, KA210 – Kis léptékű partnerségek a felnőtt tanulási szektorban programja támogatásával jött létre. A projekt megnevezése „Biblioterápiás on-line segédeszköz prototípusa”, projekt száma: 2022-1-SK01-KA210-VET-000082483. A szerző nézeteit képviseli és az Európai Komisszió nem tartozik felelősséggel a benne található információk bármilyen használatáért.

További információk

Bibliográfiai adatok

A nyuszi, aki szeretne elaludni
Szerző: Carl-Johan Forssén Ehrlin
Szlovák fordító: Svetlana Žuchová
Illusztrátor: Irina Maununen
Kiadás éve: 2015
Kiadás sorszáma: 1. kiadás
Kiadó: Ikar
Teljes oldalszám: 36
ISBN 978-80-551-6451-5
Irodalmi műfaj: esti mese / segédkönyv

Szlovák verzió https://www.pantarhei.sk/152910-zajko-ktory-chce-zaspat-carl-johan-forssen-ehrlin
Angol verzió – https://www.martinus.sk/?uItem=223037&gclid=Cj0KCQjwnf-kBhCnARIsAFlg492Z6_8cvr5e2VawY51NUJS4mpg3-qx6JDaiZ3ZD3om_PgGmqsEpTFUaAu7eEALw_wcB
Magyar verzió – https://bookline.hu/product/home.action?_v=Carl_Johan_Forssen_Ehrlin_Aludj_el_szep&type=22&id=281959